/ Община Враца
„Динамична образователна среда в детската градина“ бе темата на провелата се дискусия и педагогическа визита в Детска градина „Единство, Творчество, Красота“ във Враца.

Малките възпитаници представиха пред учители и директори на детски учебни заведения, и гости развитието на дигитални умения, необходими за успешното преминаване към училищното образование, чрез използване на образователен софтуер. 

Сред официалните гости на изнесеното интерактивно обучение бе кметът Калин Каменов, който поздрави директора на детската градина Елена Кирилова за иновативната идея и призова присъстващите да споделят добрата практика и при тях.

„Подобряването на инфраструктурата е изключително важна за детските градини, но подходът на учене и стимулиране на децата да бъдат активни е голяма отговорност за всеки един от нас“ – каза Каменов и призова преподавателите да продължат да надграждат своите знания и умения.

Той посочи, че Община Враца ще осигури обучение на педагози от града по новия метод на обучение на деца „Монтесори“, който вече се прилага в редица детски градини в страната.

„Подход, качество, обучение и развитие – това е ключът към успеха. Убеден съм, че ще получите подкрепата и на родителите, защото по този начин ще се осигури най-добрата грижа за децата.

Инвестиция в качество, е инвестиция в бъдещето“ – добави още кметът Калин Каменов. По време на форума децата демонстрираха работа с таблети,  овладяване на основни умения по програмиране, както и ориентиране в двумерното пространство.
Целта на педагогическата ситуация е стимулиране  на интелектуалното развитие на подрастващите чрез изграждане основите на логико-математическо мислене и сензорните способности.

На срещата бе дискутирана приложимостта на информационни и комуникационни технологии за развитие на комплексни компетентности и дигитални умения и отношения, необходими за успешното преминаване на детето към училищно обучение.

Сред присъстващите на форума бяха още заместник-кметът Петя Долапчиева и началникът на Регионално управление на образованието Галина Евденова.