/ Дарик Враца
Ден на българската наука, посветен на Европейската година на културното наследство, ще се проведе в Монтана днес. Събитието обединява усилията на община Монтана, Българската академия на науките, Регионалния академичен център, Държавния архив и Регионалния исторически музей в Монтана.
           
Кметът Златко Живков и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще подпишат Меморандум за сътрудничество между общината и БАН, който създава предпоставки за задълбочаване на сътрудничеството между институтите на БАН и местните власти, културни и образователни институции, и бизнеса в региона, както и за кандидатстването със съвместни проекти.

В 13,30 часа в Художествената галерия „Кирил Петров“ ще се открие изложба, която показва българския принос към културно-историческото многообразие на Обединена Европа, в контекста на „Европейската година на културното наследство – 2018“.

Графа пее в понеделник в Монтана

Акцент в Деня на българската наука в Монтана ще бъде поставен върху приноса на българския Северозапад в културно-историческото многообразие на обединена Европа. Това е темата на научна конференция, която ще се проведе от 14:15 ч. до 18:00 часа в художествената галерия.

Якимовското съкровище, Долнодунавските крепости, Чипровският килим, Йордан Радичков, духовата музика са само част от най-разпознаваемите знаци за Българския Северозапад, които го поставят на картата на обединена Европа.

В търсенето на паралели между тях и Европа в конференцията ще вземат участие учени от БАН и изследователи от региона. Научен ръководител на форума е проф. дин Александър Костов - директор на Института да балканистика с център по тракология при БАН.