Деца от Видин от Социално спортно училище ще гледат мача Лудогорец -  Реал Мадрид
Деца от Видин от Социално спортно училище ще гледат мача Лудогорец - Реал Мадрид / Gong.bg, Валентин Грънчаров

40 деца от Видин, участващи в проекта „Социално спортно училище „Видин" ще наблюдават безплатно срещата между „Лудогорец" и „Реал" - Мадрид на Националния стадион „Васил Левски". Те ще бъдат придружавани от 5 треньори.

Проектът „Социално спортно училище „Видин" се осъществява под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство Николина Ангелкова, и със съдействието на Фондация „Приятели на спорта", и Фондация „Реал Мадрид".

За първи път идеята в България да се създаде Детска футболна школа със социална насоченост бе обсъдена през септември, миналата година, когато кметът на общината Герго Гергов и сегашният министър Николина Ангелкова бяха на визита в Испания. Благодарение на целенасочените усилия в тази посока начинанието вече е реалност.

През месец юли, тази година във Видин бе проведено интензивно обучение на общо шестнадесет треньори. В заниманията на открито се включиха и двадесет деца. За провеждане на обучението пристигнаха треньорът от Фондация „Реал Мадрид" Виктор Де Арче Луденя, ръководителят на проекта „Социално спортно училище „Видин" Борис Ненов и др.

Основната цел на „Социално спортно училище „Видин" е осъществяване на спортни дейности сред децата като принос към цялостното развитие на личността им, а бенефициенти на проекта са деца-сираци, такива, отглеждани в икономически слаби семейства или с един родител, от специализираните центрове в общината, от малцинствата и др.