Църквата празнува Кръстовден
Църквата празнува Кръстовден / Дарик - архив

На 14 септември Православната Църква празнува Въздвижението на честния и животворящ кръст Господен. Народът ни нарича този ден Кръстовден. Четири са празниците в годината, които са посветени на честния кръст – в третата неделя на Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, когато е разпънат Иисус Христос, на 1 август и на 14 септември.

В тези дни църквата ни подсеща да не забравяме, че именно чрез разпъването на кръста на нашия Господ Иисус Христос дойде спасението на човешкия род. Напомня ни за страданията, които Той претърпя на кръста за нашето спасение. И че именно със смъртта си на кръста Христос победи греха и смъртта, дарува ни вечен живот и ни отвори вратите на рая.

В този ден вярващите християни спазват строг пост и така почитат празника. В храмовете се отслужват тържествени литургии и се правят водосвети за здраве и благословение. В древни времена, а на някои места и до днес, на този ден свещениците посещавали домовете на християните и ги поръсвали със светена вода и осенявали със светия кръст.

В община Враца хората, които имат имен ден на Кръстовден, не са много. Името Кръстю носят 38 души, близкото по изписване Кръстьо – 31, Къно – 9, а Ставри е само един в общината.