Читалището от Бела Рада с най-хубав обреден хляб на фолклорния събор „Бъдник“
Читалището от Бела Рада с най-хубав обреден хляб на фолклорния събор „Бъдник“ / Община Видин

Традиционният фолклорен събор „Бъдник", организиран от Община Видин и Сдружение „Видински общински фонд „Читалища" събра на площад „Бдинци" десетки участници и много граждани. Хората имаха възможност освен да разгледат майсторски приготвените обредни хлябове за Бъдни вечер, също така да омесят краваи от тесто, или да участват в приготвянето на сурвачки. Кметът на общината Огнян Ценков също се включи в събора и разговаря с участниците в него.


Жури с председател д-р Сашка Бизеранова - етнограф от Регионалния исторически музей, трябваше да оцени обредните хлябове. Според специалистите най-богат като символика бе хлябът, приготвен от читалището в с. Бела Рада. При него е точно спазена и традицията - омесен с квас и не е намазан с яйце или олио, защото на Бъдни вечер още са в сила постите за Рождество Христово. Второто място си разделиха читалищата от с. Градец и с. Антимово, а третото - от гр. Дунавци и с. Майор Узуново.

Наградите връчи видинският кмет, който поздрави всички 20 участници и отбеляза: „Във фолклорния събор „Бъдник" ние показваме българските традиции и ги предаваме на младите хора, за да съхраним нашата идентичност". На читалищата, включили се в събора, бяха раздадени грамоти. За празничната атмосфера на събитието допринесе и ансамбъл „Дунав". В знак на уважение и признателност читалищните дейци подариха обредния хляб-първенец на видинския градоначалник. Трогнат от жеста, той каза, че за него това е най-хубавия коледен подарък.


Огнян Ценков използва възможността да благодари на всички и да честити класирането на средновековния замък „Баба Вида" на трето място в инициативата „Чудесата на България". Кметът на Видин бе поканен за застъпник на историческата забележителност в предаването на живо по БНТ на 21 декември, където се състоя церемонията по награждаването. „Това е един голям успех, защото показа, че ние имаме самочувствието, че сме равнопоставени и можем да се борим и да постигаме успехи. Замъкът „Баба Вида" заслужава да бъде победител, той ни вдъхва сили, надежда и усещане за непреходност" - заяви Ценков.