Царевец се подготвя за втори национален фолклорен фестивал

фестивал
фестивал / Община Мездра
За втора поредна година в дните около голяма Богородица / по стар стил/ и празника на каменоделеца в мездренското село Царевец ще се проведе Националния фолклорен фестивал "Белокаменица". На 26-и август стотици певци и танцьори от цяла България ще заредят населеното място с красотата на българския фолклор.

Тази година фестивалът ще бъде с конкурсен характер, като в разделите за участие - обработен фолклор и фолклорно танцово изкуство са приготвени парични премии за първите три състава или индивидуални изпълнители във всяка група.
Новости в тазгодишното провеждане на националния фестивал са дефиле на фолклорните състави, които ще вземат участие в празника, както и засаждане на дръвчета, с което да се облагороди част от селото.

Фестивалната програма ще бъде открита в 10:30 с изпълнения на танцови и певчески състави. Песните и танците ще продължат до 19 часа, когато ще се проведе и заключителен концерт с участието на народния певец Веселин Пенев, духов оркестър и награждаване на участниците.
Целта на фестивала е да популяризира българското народно творчество и да покаже красотата на един от най-добре развитите занаяти в с.Царевец – добиви обработка на прочутия в цял свят врачански камък. Каменните блокове от кариерата край селото са еталон за най-високо качество, златните ръце на майстори – каменоделци от Царевец са оставили своя отпечатък по много значими сгради и обекти в цялата страна.
Заявки за участие във фестивала се приемат до 16.08.2017г.  на  e-mail : zdravejelaem@abv.bg. 
 
 
Община Мездра