Бъдете внимателни в дните около Коледните и Новогодишните празници
Бъдете внимателни в дните около Коледните и Новогодишните празници / снимка: Дарик - архив

Засилено полицейско присъствие ще има в дните с висока интензивност на движение - 23-ти  и 30-ти декември, както и на 2-ри и 3-ти януари догодина. През предстоящите почивни дни - Коледни и Новогодишни празници, се очаква увеличение на предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия поради употреба на алкохол, неправоспособност, превишена скорост и неправилно изпреварване при насрещно движение.

Контролните органи ще осигурят по-добра пропускателна способност по най-натоварените и рискови за задръствания участъци, включително чрез въвеждане на временна организация на движението. За недопускане на задръствания при влошаване на метеорологичните условия ще бъде въведено превантивно ограничения и временно спиране на тежкотоварни автомобили и такива с недостатъчна подготвеност за движение при зимни условия.

В проходите и по стръмни участъци няма да бъдат допускани автомобили без поставени вериги за сняг, при въведено задължително ползване. За да не бъдат помрачени празниците, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност.


ВНИМАВАЙТЕ ЗА ДЖЕБЧИИ - те използват оживлението около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Сливат се с тълпата и възползвайки се от празничната приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. 

ПРИ ОТСЪСТВИЕ ОТ ДОМА, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.

ПРИ ПРОДАЖБАТА НА ЖИВОТНИ препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни при установяване на контакти с търговци, които посещават домовете им под предлог, че изкупуват животни. Не са редки случаите, в които оглеждат имотите, и след ден-две ги обират. При съмнение да се запишат имената на купувача и номерата на колата, с която са пристигнали. Не бива непознати лица сами да се оставят в имота, както и в стопанските постройки при животните.

Ако сте жертва или свидетел на престъпление или нарушение на обществения ред, обадете се незабавно на тел. 112 или 166.