/ Дарик Русе, архив
Безстопанствените кучета във Враца се увеличават, като има периоди в годината, когато и чрез видеонаблюдението се констатира незаконната дейност с извозване на кучета от други населени места. Това обяви на последното заседание на Общински съвет-Враца кметът Калин Каменов в отговор на въпрос на общинския съветник Марин Цветков от ВМРО.

По думите на Каменов наличието на „чужди“ кучета се доказва и чрез проверка на чиповете на животните. Каменов обаче не обяви от кои други населени места са установени кучета, тъй като информацията е подадена към органите на реда и тече разследване.

Съставиха акт на собственик на куче

Издирват се превозните средства, с които са прехвърляни животните
. „Надявам се съвсем скоро да бъдат установени и да бъдат заведени досъдебни производства. Има кучета и от населени места, в които няма програми за чипиране на кучета, но ние знаем от кои градове са“.

Тъй като тази дейност явно няма да се преустанови, кметът ще предложи следващата година да се увеличат местата, на които да се поставят камери за видеонаблюдение, за да се засичат тези престъпления на по-голяма територия.

Има вече оперативна информация за местата, на които се извършва достъпа до града. „Надявам се с завишения видеоконтрол и  установяване на част от извършителите на престъпленията, тази дейност да намалее.“

Каменов обясни още, че парите, необходими за цялостното завършване на Общинския изолатор за безстопанствени кучета, ще бъдат осигурени в бюджета за следващата година. Тези, отделени за 2018, са се оказали недостатъчни и с решение на ОбС Враца са пренасочени за други дейности.

След завършване на изолатора в него ще се съсредоточи цялостната дейност около безстопанствените животни, която Община Враца осъществява ежегодно чрез договори с юридически лица и неправителствени организации.  

По думите на общинския съветник д-р Златев във ветеринарните му клиники са засичани кучета с марки от Плевен.

На заседанието на ОбС-Враца бяха зададени два нови въпроса към кмета. Иван Иванов от БСП попита  за сключените граждански договори в Общината, а Борислав Банчев от Либерален алианс се поинтересува какво се случва с файтона на бай Анко, който общината неотдавна закупи с туристическа цел.