Белоградчишките скали в Националния музей „Земята и хората
Белоградчишките скали в Националния музей „Земята и хората / Община Белоградчик

В Националния музей „Земята и хората" бе открита фотоизложба, посветена на Белоградчишките скали. Тя е организирана от проф. Димитър Синьовски по случай завършването на научната разработка на Геопарк „Белоградчишки скали", финансирана от Фонд „Научни изследвания" и изпълнена от преподаватели и студенти от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски", консултанти от Софийския университет „Св. Климент Охридски", Геологическия институт на БАН и Московския държавен университет „М. Ломоносов".

На откриването присъстваха председателят на Народното събрание Михаил Миков, кметът на община Белоградчик Борис Николов, главният редактор на вестник „Стандарт" Славка Бозукова, председателят на Фонд „Научни изследвания" проф. Пламен Мишев, участници в проекта и гости.

На изложените фотоплатна са отразени геоложките образувания от специален научен интерес, рядкост и красота, които стоят във фокуса на Геопарка, както и обекти с екологична, историческа, културна и образователна стойност, характеризиращи изключителната природна красота на Белоградчишките скали и покриващи критериите на Европейската мрежа от геопаркове.

Белоградчишките скали в Националния музей Земята и хората"
netinfo

Проф. Синьовски припомни на присъстващите, че основната цел на Геопарка е да опазва, изучава и популяризира геоложкото наследство на региона като развива връзките му с природното, културното, историческото и духовното наследство. С логото на ЮНЕСКО геопаркът ще стане част от голямото семейство на Световната мрежа от геопаркове и регионът ще получи възможност да популяризира своята самобитна култура и дълголетна история чрез многобройните инициативи на организацията.