Акция на TISPOL в област Монтана
Акция на TISPOL в област Монтана / ОД на МВР Монтана

243 нарушения на скоростта са установени в област Монтана при акция на Тиспол от 16 до 22 април. На територията на всички държави-членки на европейската мрежа TISPOL е извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение. В хода на засилените проверки, извършени от униформените служители в Монтана са засечени 153 МПС-та от автоматични технически средства - стационарна и две подвижни камери, останалите 90 - от радари.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата.

През 2011 г. в страната са регистрирани 6 639 тежки пътнотранспортни произшествия /ПТП/, при които са загинали 657 и са ранени 8 301 граждани. 35% от всички ПТП са по вина на превишена и несъобразена скорост, като броят на загиналите при произшествията, представлява 46,57% от загиналите при ПТП за 2011 г., а броят на ранените 35,9% от всичките ранени при ПТП за 2011 г. По този показател данните за Република България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз, където броят на загиналите при ПТП по причина движение с несъобразена или превишена скорост представлява 30% от общия брой на загиналите при ПТП.