Невинен, излежал 18 г. за престъпление, извършено от други, ще вземе компенсация от 3,5 млн. долара
Невинен, излежал 18 г. за престъпление, извършено от други, ще вземе компенсация от 3,5 млн. долара / iStock/Getty Images
Осъденият живеел на семейни начала с жертвата си
Съдът осъди на 17 г. затвор на мъж за жестоко убийство на жена, с която бил на семейни начала в село Върбица, Врачанско. Това съобщиха от прокуратурата.

Съдът е уважил и гражданския иск на близките на жертвата в размер на 365 000 лева.

Подсъдимият 50-годишен мъж живеел на семейни начала в дома му в с. Върбица, област Враца, със З.Т. и малолетния ѝ син. От съвместното съжителство двамата имали дъщеря, родена през 2017 г.

Още в началото на съвместния им живот И. започнал да упражнява физическо насилие спрямо жената и детето й, поради което тя няколко пъти го напускала. Пострадалата се оплаквала на нейни близки и на кмета на селото от физическия и психически тормоз, на който била подложена от страна на мъжа си. Сигнали за скандали в дома им били подавани от съседи.

Солунската прокуратура обвини 8 души за побоя, довел до смъртта на Тоско Бозаджийски

На 17.08.2018 г., след престой в болница, З.Т. се обадила на Национална телефонна линия за деца, за да разговаря с дежурния служител към отдел „Закрила на детето“ във Враца. Споделила за влошените взаимоотношения с И.И., като заявила, че не иска да се връща в дома му в с. Върбица. Жената поискала съдействие за сина си.

Социалните служители, със съдействието на полицаите и кмета на с. Върбица, посетили дома на И. Установена била лоша хигиената, както и липса на храна. Детето било взето и настанено в приемно семейство. З.Т. останала в дома на мъжа си с намерение впоследствие да се премести да живее с двете си деца в с. Говедаре.

През нощта на 30.08.2018 г., след пореден скандал, подсъдимият И. нанесъл побой на З.Т. На пристигналия екип на ЦСМП мъжът обяснил, че намерил жена си паднала в двора и я е внесъл вътре. Пояснил, че тя вероятно е получила „гърч поради епилепсия“. Пострадалата била транспортирана в болнично заведение, където по-късно починала.

Искат най-тежката мярка за младия мъж, убил майка си

В заключението на извършената съдебномедицинска експертиза се посочва, че причината за смъртта е съчетана травма – закрита черепно-мозъчна, гръдна (счупване на пет ребра) и коремна, довела до състояние несъвместимо с живота.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.