14 изоставени деца от врачанско си намериха нови семейства
14 изоставени деца от врачанско си намериха нови семейства / Дарик - архив

Шест деца от врачанско са били осиновени в България и още 8 в чужбина, съобщи директорът на "Социално осигуряване" Враца Димитрийка Цанова след заседание на местната комисия по осиновяванията. Всичките деца са на възраст до 3 години. "Свършиха децата, които могат да бъдат осиновени и които отговарят на изискванията на осиновителите, сподели тя. Обикновено се искат малки деца, много рядко някой се решава да вземе дете 3 години. По-голямата част от осиновените малчугани са от ромски произход - 80 %,  10 % са от смесен произход и 10 % - от български, уточни още Цанова.

Според статистиката, която тя е направила за броя и вида на семействата получаващи детски добавки и помощи за майчинство, намалява броят на семействата, които взимат еднократни помощи за първо или второ раждане. В същото време се увеличава  броят на тези, които взимат помощ за трето, четвърто и т.н. родено дете, а това са най-вече жени от ромски произход. Що се отнася до детските надбавки, оказва се че много от семействата отпадат от списъка с получаващите. За 2011 година надбавки са давани за  

16 621, за 2012 те са вече 16 247. Според Цанова правилата за получаване на детски надбавки трябва да се променят. "Когато едно дете завърши средното си образование продължи във висше училище, то вече не се счита за член на семейството, въпреки, че точно семейството го издържа. В същото време това семейство е лишено вече от правото да получава детски за второто си дете, защото доходите на база на уж по-малкия брой членове, се увеличават".