Първи еднократната помощ от държавата ще получат най-пострадалите
Започва изплащането на еднократната помощ на пострадалите от наводненията във Видинска област.

Това каза директорът на Регионалната дирекция Венцислав Боянов. В Регионалната дирекция за социално подпомагане във Видин е постъпила информация за 141 домакинства, пострадали от наводненията в края на миналата седмица в областта.

Отпускат 60 000 лв. за пострадалите след наводненията във Видинско

"Първи еднократната помощ от държавата ще получат най-пострадалите", уточни директорът. От миналата седмица два екипа на Дирекцията ежедневно посещават пострадалите и описват щетите в региона.

До 23 юни са подадени общо 75 заявления за изплащане на помощ на пострадали домакинства във Видинска област. Помощта се отпуска по настоящ адрес, допълни Боянов.

За град Дунавци, който попада в община Видин, пострадалите обекти са 115. Посетени са 60 имота, 60 са и подадените заявления за отпускане на еднократна помощ. Одобрени за помощта са 35 заявления, за едно е отказано.

В община Димово пострадалите обекти са 20. На девет домакинства ще бъде изплатена помощта. Шест са засегнатите имоти в няколко села от община Кула. 

Обстановката в област Видин след падналите на 16-, 17 и 18 юни проливни дъждове, които нанесоха сериозни щети на десетки имоти и земеделски земи, вече се нормализира.

Приключило e отводняването на засегнати дворове и къщи в Дунавци, където пострадаха най-много имоти. Сформираната общинска комисия е приключила огледа на пострадалите домакинства в града.

Техниката и наличният състав на „Пожарна безопасност и защита на населението“ са оттеглени от територията на градчето. В случай на появили се подпочвени води и сигнали за повторно отводняване от община Видин уточняват, че ще реагират своевременно.

С частна техника продължава отводняването на шахти в наводнените населени места, приключили са и дейностите по изземване и загробване на удавени животни, допълват от Областната администрация във Видин. 

Областната дирекция по безопасност на храните е предоставила безвъзмездно препарат за дезинфекция в засегнатите дворове.
Ирена Данаилова, БТА