/ БГНЕС
Във Видин заработи пункт за издаване на регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна, съобщиха за БТА от Областната дирекция на министерството на вътрешните работи (ОДМВР)-Видин.

Пунктът е разположен в сградата на Областна дирекция, работи без прекъсване - 24 часа,  и бежанците се обслужват от служители на вътрешното министерство.

До 22 март общо 89 бежанци от Украйна, пристигнали на територията на Видинска област, са подали заявления и поискали международна закрила от Държавната агенция за бежанците, уточниха от ОДМВР-Видин. 

Към момента на територията на Видинска област има настанени в хотели, в частна база и къщи за гости около 100 украински бежанци - основно жени и деца, каза за БТА Любен Иванов, областен управител и председател на Кризисния щаб за приемане на търсещите закрила от военните действия в Украйна хора. Не може да бъде уточнена бройката на бежанците, които самостоятелно са пристигнали в региона и са намерили подслон при роднини и приятели. Областта има готовност да приеме още хора, за които е осигурен подслон и всичко необходимо.

В близките  дни се очакват във Видин да пристигнат около 20 украински бежанци, основно спортисти, каза още Любен Иванов.
БТА