Кметът д-р Цветан Ценков изпрати писмо до министъра на културата и до областния управител с искане за предприемане на спешни спасително-реставрационни дейности
Срути се част от стената на крепостта „Баба Вида“, която е и паметник на културата от национално значение.

За това сигнализира депутатът от "Продължаваме промяната- Демократична България" Любен Иванов в профила си във Фейсбук.



"Днес получих сигнал от притеснени граждани, че част от стената на средновековната крепост „Баба Вида“ се е срутила, а образувалата се дупка създава риск от пропадане на цялата стена", се казва в поста.

Община Видин

Той призовава кметът незабавно да инициира създаването на междуведомствена комисия, съвместно с експерти от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, която да установи състоянието на обекта и да изготви доклад с препоръки относно необходимите укрепителни, реставрационно-консервационни и ремонтни работи.

"От своя страна, аз вече информирах Областна управа-Видин и представители на Министерството на културата и поемам ангажимент да съдействам с всичко, което е необходимо, за да бъдат предприети необходимите действия в най-спешен порядък", заявява той.

Община Видин

Бившият кмет на Видин Огнян Ценков каза в социалните мрежи, че крепостта се руши се тихо, без фанфари, без светещи маркучи, фойерверки и кухи пиарски изпълнения.

"През 2017 г., след решение на Общинския съвет, получихме от държавата правото да управляваме Баба Вида за срок от 10 г. Заедно с ръководството на РИМ-Видин създадохме Междуведомствена комисия - експерти от Инспектората за опазване на културното наследство при Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, РИМ-Видин и Общината. Заключението - състоянието на Баба Вида е рисково, нужен е цялостен ремонт. Сумата - най-малко 5 милиона лева.



През мандат 2015-2019 успяхме да придобием и спечелим проекта за реставрацията на Синагогата, да спасим проекта за Епиграфския музей, да реставрираме Барутния погреб. Голямата ми болка остана фактът, че не успяхме да осигурим финансиране за Баба Вида. Какво се случи в сегашния мандат с инвестиционните намерения за замъка? Явно нищо!", коментира той.

Община Видин пък съобщи, че многократно е сигнализирала за състоянието на крепостта „Баба Вида“ нейния собственик в лицето на Министерството на културата.

Във връзка с инцидента, когато част от каменната зидария от външната страна на бойна кула на средновековната крепост падна, е реагирано незабавно. Мястото е обезопасено. Този участък не попада в туристическия маршрут на крепостта и до него няма достъп на външни лица.

Историческата забележителност „Баба Вида“ е публична държавна собственост и паметник на културата от национално значение. През 2017 г. по силата на договор с Министерството на културата, на Община Видин е предоставено безвъзмездно право на управление на обекта за срок от 10 години.



Местната институция обаче не може да извършва каквито и да било ремонтни и реставрационни дейности, защото съгласно Закона за устройство на територията възложител на инвестиционните проекти е собственикът на обекта.

Още през миналата година Общината е предприела мерки по Закона за културното наследство. Извършени са проверки от междуведомствени комисии и на базата на съставените констативни протоколи, е издадена заповед на кмета, с която са дадени указания на собственика за извършване на необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи.

Заповедта е изпратена и получена в Министерството на културата. Изтекъл е 14-дневният срок за обжалване и същата е влязла в сила на 10 август.

Кметът д-р Цветан Ценков изпрати писмо до министъра на културата и до областния управител на Видин по повод възникналия тревожен инцидент и с искане за предприемане на спешни спасително-реставрационни дейности заради компрометираните участъци в крепостта.

От много години забелязваме проблеми в крепостта "Баба Вида". Това каза за БТА Христина Кирилова, директор на Регионален исторически музей (РИМ) по повод срутването на част от стената на крепостта.

По думите ѝ са писани доста писма от името на музея, идвали са експерти от Националният институт за недвижимо културно наследство, но до проект за реставрация и консервация никога не се е стигнало.