/ БГНЕС
Местността Остров Тимок и природната забележителност Бабу́ във Видинско са обявени за  защитени територии, съобщават от Областната администрация. Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов е издал заповеди преди ден за двете нови защитени територии в област Видин – Остров Тимок и Бабу́.

Предложението за обявяването на двата обекта за защитени територии е на Любен Иванов, областен управител на област Видин, със съдействието на общините Ружинци, Чупрене и Брегово, които са предоставили нужната информация за споменатите територии, уточняват в съобщението.

Местността Остров Тимок  се намира в землището на с. Връв, община Брегово и  е получила статут на защитена територия за опазване местообитания на застрашени, редки и уязвими водолюбиви и водоплаващи птици, които гнездят по Дунавските острови. Това са - Голям корморан (Phalacrocorax carbo), Малък корморан (Microcarbo pygmeus), Сива чапла (Ardea cinerea), Малка бяла чапла (Egretta garzetta), Лопатарка (Platalea leucorodia).

Природна забележителност Бабу́, разположена в землищата на с. Средогрив, община Чупрене и с. Гюргич, община Ружинци, се обявява за защитена територия с цел опазване на намиращите са там характерни скални образувания от червен пясъчник, скални стени, колони, които оформят забележителен обект на неживата природа с възможности за развитие на познавателен туризъм.
БТА