/ iStock/Getty Images
Жена стана жертва на инвестиционна измама, съобщиха от полицията.

30-годишната жена от Дунавци е решила да инвестира в криптовалута и попадайки на реклама в интернет се е регистрирала в платформа.

Криминалисти разкриха схема за измами с електронно банкиране

На телефона си е получила обаждане от английски номер. С нея е разговарял мъж, който на български език я убедил да преведе пари по различни банкови сметки, за да спечели от борсата за криптовалути.

За управление на инвестицията „брокерът“ е настоял да инсталира приложение на телефона си, за да я достъпват и консултират. Последвали още разговори и „консултации“ чрез мобилно приложение.

За времето от 6 февруари до 11 март чрез електронно банкиране жената е превела значителни суми по различни сметки. На 11 март тя е деинсталирала приложението от телефона си, а на 13 март тя е подала сигнал, че е измамена. По случая се води разследване и материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата.

Онлайн измама от името на БЕХ: Мъж даде 16 хил. лв. на мними инвеститори

На 1 март сектор "Киберпрестъпност" на ГДБОП алармира за ръст на получаваните сигнали от български граждани, загубили значителни суми след инвестиране в измамни онлайн платформи, претендиращи да са лицензирани посредници.

Антимафиотите отправиха съвет за мнителност към всякакви предложения за инвестиции, получени онлайн. Ето и списък на сайтове и домейни, за които дирекция "Киберпрестъпност" е установила, че се използват за извършване на инвестиционни измами: https://www.cybercrime.bg/investmentfraud.html

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня