/ Dariknews.bg

Първата за годината акция за установяване на излезли от употреба моторни превозни средства, изоставени на общински терени, започват експерти от общинска администрация в Горна Оряховица. Според чл. 35, ал. 1 от Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Горна Оряховица, собственик на МПС, на което не е заверен знака за технически преглед за повече от две години от определената му дата за следващ преглед за техническа изправност, в случай, че то се намира върху терен държавна или общинска собственост, е длъжен да го предаде на площадка за събиране и съхраняване или в център за разкомплектоване.

Започна пролетното залесяване в Горна Оряховица

Общината периодично извършва проверки за изоставени автомобили на терени общинска собственост. На всички излезли от употреба МПС се поставят стикери с предписание за премахване на автомобилите в определен срок. След изтичането на указания срок, кметът на общината издава заповед за принудително премахване и моторните превозни средства се вдигат от фирмата, с която общината има сключен договор. Към момента Община Горна Оряховица има сключен договор за организиране на дейностите по събиране, транспортиране, съхраняване и разкомплектоване на излезли от употреба МПС с фирмата „Максима 2008“ ЕООД.

Правят нов Общ устройствен план на Община Горна Оряховица

За 2018 г. на територията на Горна Оряховица са установени 20 автомобила, на които не е бил заверен знакът за технически преглед за повече от 2 години от определената му дата за следваща проверка на техническата изправност. Издадени са им съответните предписания. 18 от тези автомобили са премахнати от собствениците в определения срок.

2 автомобила са принудително премахнати от фирмата, с която Общината има сключен договор. Припомняме, че излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/ могат да се предават на площадката на „Максима 2008” ЕООД, която се намира в с. Поликраище, в бившия арматурен двор на селото.