съд присъда
съд присъда / ThinkStock/Getty Images
На заседание днес съдебният състав даде ход на делото срещу братята Илия С. и Станчо С., обвинени в грабеж, придружен с опит за убийство, по отношение на Илия С. – и за незаконно притежание на оръжие. 

Пострадалите Карамфил Б. и Альоша А. бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци по делото. Карамфил Б. предяви граждански иск срещу подсъдимите, които солидарно помежду си да му заплатят 200 000 лева като обезщетение за претърпените от него неимуществени вреди и 250 лева обезщетение за имуществени вреди, заедно с лихвите от момента на извършване на деянието до окончателното му изплащане. Альоша А. предяви граждански иск за 20 000 лева като обезщетение за неимуществени вреди срещу подсъдимите, също солидарно. 

Пострадалият Айдън Х. не пожела да се възползва от правото си да бъде конституиран в качеството на частен обвинител и граждански ищец и няма да бъде страна по делото в по-нататъшния му ход, а само свидетел. 

След проведено предварително изслушване, страните изявиха своето желание делото да премине по реда на глава 27 на НПК по хипотезата на чл. 371 ал. 1  - „Подсъдимият и неговият защитник, гражданският ищец, частният обвинител и техните повереници могат да дадат съгласие да не се провежда разпит на всички или на някои свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство“.

Съдът определи в петдневен срок страните да предоставят своите списъци със свидетели и вещи лица по делото, за които се съгласяват да не се провежда разпит пред съда и ще се приемат техните показания и експертни заключения от досъдебното производство.

При провеждане на делото по този ред, подсъдимите не признават всички факти и обстоятелства от обвинителния акт на прокуратурата и съответно не се ползват от предвидената в чл. 58а от НК редукция на наказанията.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 24 октомври 2017 г. от 10.15 часа.