Възобновяваме контактите с побратимения китайски град Шиан
Възобновяваме контактите с побратимения китайски град Шиан / DarikNews.bg
Възобновяваме контактите с побратимения китайски град Шиан
48190
Възобновяваме контактите с побратимения китайски град Шиан
  • Възобновяваме контактите с побратимения китайски град Шиан

Велико Търново възобновява контактите си с побратимения китайски град Шиан. Делегация от далечния азиатски континент е на посещение в старата столица по покана на кмета Даниел Панов.

„Имаме подписано споразумание за сътудничество с Шиан от 2006 г., тогава наша делегация посети китайския град, но оттогава нямаме повече контакти", припомни кметът. Целта на сегашната визита на китайските гости е да бъдат подобрени приятелските отношения в областта на културата, икономиката, туризма и образованието.

Представители на Шиан ще участват в деветото издание на международната туристическа борса във Велико Търново през април. По същото време в китайския град се провежда голямо икономическо изложение „Изток - Запад", за участие в което са поканени наши представители на бизнеса, информира Даниел Панов.

Гостите са уверили кмета, че Шиан ще подкрепи Велико Търново за домакинството на форума на Световната лига на градовете с културно-историческо наследство през 2014 г. Шиан също е член на Лигата, заедно с над 140 града от цял свят. Домакинството на форума ще повиши рейтинга на Велико Търново, който кандидатства за европейска столица на културата през 2019 г., обясни градоначалникът.

Той информира още, че в новата структура на общинската администрация ще има нов отдел за международно сътрудничество, който ще се занимава само с отношенията с побратимените на Велико Търново градове, които са над 20, както и с контактите с всички градове, които проявяват интерес към нашата община.

Още за резултатите от визитата на гостите от Шиан, чуйте от Даниел Панов в звуковия файл.