ВТУ посрещна 55-та си нова академична година
ВТУ посрещна 55-та си нова академична година / netinfo
Своята 55-та нова академична година посрещна Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Стотици преподаватели, студенти, общественици се събраха в аулата на Ректората за откриването.

ВТУ посрещна 55-та си нова академична година
netinfo

ВТУ посрещна 55-та си нова академична година
netinfo

Сред гостите на церемонията, чието начало даде ректорът проф. Христо Бонджолов, бяха заместник-кметът на Старата столица Снежана Данева-Иванова, министърът на образованието и науката Красимир Въчлев, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.

Министър Въчев отбеляза, че в момента се провежда политика на преструктуриране на държавния план-прием във висшите училища.  "Частните училища заявяват много повече места, отколкото могат да изпълнят, за да се застраховат. През последните години установяваме по 8000-9000 бройки "кух" прием. Затова провеждаме политика на преструктуриране на приема. Неизпълненият прием е в тези професионални направления, в които в последните години увеличаваме бройките, но търсенето е относително по-ниско. И обратно висшите училища още през юли отчетоха високо преизпълнение на приема в тези професионални направления, в които намаляваме приема като "Администрация и управление", "Психология" и др.", обясни Вълчев и допълни, че на дневен ред са и промените в Закона за висшето образование, които скоро ще бъдат предложени и които продължават да обсъждат в МОН.  "Надявам се, че в рамките на този месец ще ги представим на широк публичен дебат. Те имат за цел да се подобри стратегическото управление на висшите училища, които да станат по-отворени за взаимодействие, да се подобри акредитацията и други елементи на системата", коментира още просветният министър. Запитан за цените на учебниците, Красимир Вълчев заяви, че скоро му предстои среща с издателствата. 

По време на откриването слово произнесе ректорът проф. Христо Бонджолов. Той подчерта, че ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ започва новата учебна година с 3800 новоприети студенти и докторанти, както и с покана за участие в консорциум с университети от Австрия и Германия. Приветствени думи отправи и министър Красимир Вълчев.

ВТУ посрещна 55-та си нова академична година
netinfo

По време на церемонията бе почетена паметта на декана на Историческия факултет и почетен гражданин на Велико Търново проф. Иван Тютюнджиев, както и на бившия ректор и изявен лингвист и филолог проф. Станьо Георгиев.

В края на официалната част 55 бели гълъба полетяха в небето като символ на развитието на Великотърновския университет и по-добрите времена, които предстоят пред Търновската Алма-матер.