ВТУ подписа договор за сътрудничество с Новгородския държавен университет
ВТУ подписа договор за сътрудничество с Новгородския държавен университет / снимка: ВТУ

Договор за сътрудничество подписаха ректорите на Великотърновския университет- проф. Пламен Легкоступ, и на Новгородския държавен университет „Ярослав Мъдрий”- проф. Виктор Вебер. Контрактът е с цел свободно договаряне на последващи форми на сътрудничество, като издаване на двойни дипломи, студентски и преподавателски обмен, осъществяване обмен на информация, организация и провеждане на съвместни конференции, изложби, тематични симпозиуми, провеждане на двустранни научни стажове на преподаватели, докторанти и студенти и др.

Сътрудничеството ще бъде от полза и за двата университета, които са от класически тип университети, имат сходна структура, активна международна дейност и работят по различни проекти. Делегацията на висшето училище от Велики Новгород бе на посещение във ВТУ на 17 и 18 октомври. Вчера бе проведена работна среща с проф. Христо Бонджолов, декан на Филологическия факултет, доц. Андрей Андреев, декан на Историческия факулте,т и доц. Рени Христова, зам.- декан на Педагогическия факултет, на която бе обсъдено издаването на двойни дипломи по съвместни магистърски програми.

Делегацията от Новгородския държавен университет „Ярослав Мъдрий” присъства на  официалното откриване на Десетия международен симпозиум “Търновска книжовна школа” и връчването на Евтимиевата награда на проф. Димитриос Гонис от Атинския университет.

Гостите имаха възможност да разгледат Великотърновския университет, университетския музей, както и да посетят културно-исторически забележителности във Велико Търново и околността.