Велико Търново бе домакин на обществено обсъждане на стратегията за национална сигурност
Велико Търново бе домакин на обществено обсъждане на стратегията за национална сигурност / netinfo
От 11.00 часа в Нова зала на Община Велико Търново се проведе представяне и обществено обсъждане на стратегията за национална сигурност. Последният вариант на този основополагащ документ за функционирането на държавата е приет и е в сила от 2011 година. Зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев откри срещата и заяви, че през последните 6 години динамиката на обществените и международните отношение е много голяма. Според него именно тази динамика поражда необходимостта от преизграждане на документа.

По време на форума, в залата присъстваха областният управител на област Габрово Невена Петкова, представители на държавната и местната власт, както и на силовите структури - полиция, пожарна и ДАНС, студенти, общински съветници, граждани, журналисти.

Велико Търново бе домакин на обществено обсъждане на стратегията за национална сигурност
netinfo

Стратегията за национална сигурност на Република България бе представена от Георги Кръстев – секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет и съветник към политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов. Той разясни кои са новите моменти в документа и какви са стъпките в процеса на актуализацията му.

Секретарят на Съвета по сигурност към Министерски съвет Георги Кръстев отбеляза, че когато са подготвяни обществените обсъждания е било ясно, че едно от тях ще бъде във Велико Търново, тъй като няма как да бъде пропусната една от старите български столици. По думите му Търново, освен стара столица, е и много важен административен, икономически и академичен център.

Георги Кръстев припомни, че както в Националния военен университет „Васил Левски”, така и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, проблематиката на националната сигурност е застъпена във възможно най-висока и подходяща степен. Той представи разработения проект, който отразява идеите и вижданията на службите за сигурност и обществен ред, както и на представителите на другите институции в Съвета по сигурността. Експертът обясни, че през последните дни от подготовката по проекта и по време на обществените обсъждания, е дефинирана необходимостта, при възможност да бъдат определени ценностите, освен националните интереси, които са жизнено важни. По думите на Георги Кръстев ценностите не са само интереси, те са нещо, което придава смисъл на политиките и ги прави не просто необходими, а разбираеми за хората.

Велико Търново бе домакин на обществено обсъждане на стратегията за национална сигурност
netinfo

В разговорите отношение взеха също преподаватели от Националния военен университет „Васил Левски“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, представители на държавни институции от Северен централен район, на службите за сигурност и обществен ред, студенти, курсанти и др.