Вариант 2 решават зрелостниците на първата задължителна матура
Вариант 2 решават зрелостниците на първата задължителна матура / netinfo

Точно в 8.00 часа започна първата задължителна матура по български език и литература. 2 765 зрелостници от Великотърновска област се явяват на нея. Изпитът е тест и ще е с продължителност четири астрономически часа.

Вариант „две”, от три възможни, беше изтеглен от журналист минути преди 8 часа. Тестът съдържа 41 въпроса, като при последната задача трябва да се разсъждава по поставен литературен проблем.

Учениците могат да напишат интерпретативно съчинение или есе. Важно е да демонстрират умение за създаване на цялостен и завършен текст, за формулиране на теза и за изграждане на аргументация.

Дванадесетокласниците са разпределени в над 200 зали на 42 училища в областта. Във всяка изпитна зала има максимум 15 ученици, които ще бъдат пазени от двама квестори.

Забранено е младежите да поставят всякакви знаци по листите си, защото това се смята за нарушение на анонимността и тестът няма да бъде признат, предупредиха от Регионалния инспекторат по образованието. Дванадесетокласниците нямат право да напускат залата до един час след началото на изпита.

След 12.30 часа, когато изпитът във всички училища приключи, верните отговори на теста ще бъдат качени на интернет страницата на МОН.

Втората задължителна матура е на 3 юни – по предмет по избор.
От 4 до 10 юни зрелостниците ще могат да се явят и на трета матура, която е по желание.
Оценките от държавните зрелостни изпити ще станат ясни до 20 юни.