В събота се открива Празникът на еленския мед
В събота се открива Празникът на еленския мед / netinfo
В знак на почит към пчелите и техните грижливи стопани за четвърта поредна година Община Елена и местното сдружение „Пчела“ организират пъстър и весел празник, носещ чудното име „Медена седянка по Еленски“. Официалното му откриване ще бъде на 29 юли, събота, от 10.30 часа, на централния площад в града. Събитието ще започне с ритуал по освещаването на меда, а след това ще има демонстрации, дегустации и забавни състезания под мотото „Чудото, наречено пчелен мед“.

Производителите на мед в Еленско ще изложат на щандовете през двата дни на празника изкушения за гостите – различни видове мед, пчелен восък, прашец, пчелно млечице.

В събота, в зала 101 в сградата на общината от 13.00 часа, започва научно-практически семинар, организиран от Сдружението за биологично пчеларство, което води началото си от Еленския балкан. Експерти и лектори от Министерството на земеделието и храните ще представят предизвикателствата и възможностите пред сектора „Пчеларство“ в ЕС и у нас, защитени наименования на български продукти, цифровизацията в пчеларството. По време на семинара ще бъде представен странджанския манов мед и ще има демонстрации на австралийски кошер.

Своя територия по време на празника на меда ще имат и децата. Те ще творят, ще се забавляват и ще опитат от сладките изкушения. По обяд оркестър „Репортерите“ ще веселят гостите, а вечерта танцов ще се изяви ансамбъл „Сидер войвода“ от Горна Оряховица и вокална група „Нова музика“ с ръководител Аделина Колева.

Базарът на пчелни продукти ще продължи и в неделя.