/ netinfo
В началото на 2019 година кметът на Община Свищов Генчо Генчев подписа споразумение с управляващия орган на ОП „Региони в растеж“, с което се предоставя 100% безвъзмездна финансова помощ, за изграждането на Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване в крайдунавския град. Това обяви граночаланикът на пресконференция пред местните медии.

В Свищов започва раздаването на продукти от БЧК на най-нуждаещите се лица

Центърът ще се изгради на територията на бившата оздравителна детска градина
, на ул. „Цар Борис“, а проектът е на обща стойност 540 хиляди лева. „За предстоящите строително-ремонтни дейности има избрана фирма изпълнител, изчаквахме подписването на този договор за финансирането на обекта.

Предстоят процедури по одобряване на техническата документация на самия проект и се надяваме до началото на месец март да започне изграждането и преустройството на бившата детска градина в Център за 24-часова грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване“, каза Генчо Генчев и подчерта, че това била една изключително сериозна борба от страна на община Свищов, защото този вид услуга ще се реализира на територията на по-малко от 14 български общини.

Ученици от СУ „Димитър Благоев“-Свищов ще получават топъл обяд по програма на БЧК

„Когато кандидатствахме ни беше ясно, че трудно ще успеем, но въпреки това не се отказахме и направихме всичко необходимо. Бяхме достатъчно обосновани пред управляващия орган и резултатът е налице - община Свищов е една от малкото общини, които ще изгради такъв център, предоставящ 24-часова социална услуга на възрастни хора в невъзможност за самообслужване“, допълни градоначалникът.

Генчо Генчев поясни, че веднага след приключване на строително-ремонтните работите ще се реализира проект по програмата за „Развитие на човешките ресурси“, с който да бъдат осигурени 30 работни места за служителите, които ще обслужват лежащо болните в Центъра – санитари, медицински сестри, социални работници, рехабилитатори и други.

Заместник-министърът на туризма откри Туристически информационен център в Свищов

След стартиране на своята дейност Центърът ще премине едногодишен изпитателен срок, след което ще се превърне в държавна социално делегирана дейност. „Това е още един такъв обект на територията на община Свищов, с който затваряме пълния пакет от социални услуги.

Социалните услуги, които предлагаме са на изключително високо ниво и доказателство за това са постигнатите резултати и получените награди от национално и международно ниво на нашите центрове. С реализирането на този център отново ще покажем ангажираността си към хората, нуждаещи се от социална подкрепа“, категоричен е кметът на Свищов.