/ Община Свищов
Днес в Свищов извънредно се събра общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации към общината, във връзка с положителни резултати за Африканска чума по свинете, установени с Протокол №1053АЧС/30.07.2019 г. от изпитване на изпитвателната лаборатория по «ЕООИ» към БАБХ.

Още една ферма е с положителни проби за Африканска чума в област Велико Търново

Освен членовете на комисията, начело с нейния председател и кмет на община Свищов Генчо Генчев, на срещата присъстваха областният управител на област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, директорът на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ д-р Георги Чобанов, директорът на ОДБХ ст. комисар Станимир Спасов и представителите на всички институции на общинско и областно ниво, ангажирани с мерките за борба с разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Потвърдиха нови огнища на Африканска чума в областите Плевен и Велико Търново

На заседанието в Свищов бяха набелязани конкретни и неотложни мерки за справяне с епизоотичната ситуация възникнала в единствения свинекомплекс на територията на община Свищов, намиращ се в с. Българско Сливово.

След повторни проби: Африканска чума и в Пловдивско

Собственикът на свинекомплекса Лефтер Лефтеров и членовете на комисията набелязаха незабавни мерки, които предстои да бъдат извършени до дни. Основните от тях са евтаназиране по хуманен начин на всички прасета в свинекомплекса, във възможно най-кратки срокове, евтаназираните животни да бъдат загробени на определените за тази цел места, съгласно изискванията и контрола на БАБХ, както и унищожаване на наличното месо и произведените от него месни продукти.

Официална информация относно епизоотичната ситуация на територията на община Свищов да бъде предоставяна всеки ден в 16.00 часа на официалния сайт на Общината.