В Миндя правят местен Уудсток за четвърта поредна година
В Миндя правят местен Уудсток за четвърта поредна година / DarikNews.bg

12 български рок групи ще участват в тазгодишното издание на Миндя Рок фест, което ще се проведе на 24 и 25 август. На сцена, издигната в центъра на великотърновското село, ще се изявят не само местни групи, но и големи рокаджийски банди и музиканти като Васко Кръпката, Диана Експрес, Монолит и Силует.

Фестивалът се организира за четвърта поредна година от Фондация "Миндя рок фест", част от която е основният двигател на събитието - Евгений Дайнов. Политологът се слави като най-известният жител на село Миндя. Освен това Дайнов се подвизава в рок група "Магистри" като китарист, композитор и текстописец. Бандата и тази година ще забие на фестивалната сцена в Миндя.

Организаторите на фестивала го определят като най-големият безплатен музикален лайв форум в България. Първото му издание се провежда през 2009 г. по идея и с финансиране от семейство английски заселници. Фестът акцентира на българската музика - предимно рок и блус, както и на местните фолклорни състави. Музикантите са разквартировани из къщите на селото, а публиката има на разположение множество палаткови и караванни лагери.

За три дни Миндя отново ще се превърне в българския вариант на Уудсток, смята Евгений Дайнов. С всяка изминала година се увеличават както гостуващите групи, така и публиката. В миналогодишното издание са свирили 10 банди пред 6000 човека. Тази година са проявили интерес и групи от Холандия, Англия и Русия, но им отказахме, тъй като все още не можем да осигурим необходимата логистика, посочи Дайнов. Организаторите са отказали и на голяма част български рок групи, които са пожелали да свирят в последния момент.

На 24 август фестът ще бъде открит традиционно със слово на кмета в 18,00 часа. Първи на сцената ще се качат певиците от местния ансамбъл "Веселина", в който се изявяват англичанки и българки едновременно. В първата фестивална вечер ще свирят още Мурзилка, Черноризец, Демоде, Nana &The Gang, Силует и Диана Експрес. Втората вечер на сцената ще забият Assamblend, Tortilla flat, Магистри, Блус трафик, Монолит и Васко Кръпката.

Община Велико Търново е отпуснала 4000 лв. за провеждане на фестивала. С парите ще бъдат покрити разходите по озвучаването, изграждане на сцената и осветлението. Организаторите са подпомогнати също от спонсори и дарители. Хонорари, при това символични, ще бъдат заплатени само на големите групи. Цялото издание на феста ще бъде записано и издадено на диск, който ще бъде раздаден на групите-участници.