В Арбанаси се проведе отчетно събрание на Апелативен съд – Велико Търново
В Арбанаси се проведе отчетно събрание на Апелативен съд – Велико Търново / Апелативен съд – Велико Търново
На 19 април 2019 г. в с. Арбанаси се проведе годишното отчетно събрание на Великотърновския апелативен съд. За председател на събранието бе избран зам.-председателят на Апелативен съд – Велико Търново, съдия Христина Даскалова, а докладът, с подготвена визуална презентация бе изнесен от административния ръководител – председател на ВТАС съдия Янко Янев.

Специални гости на събранието бяха Светла Димитрова, зам.-председател на Върховния касационен съд; Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров, членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет; Теодора Нинова, инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС); Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново;Георги Чемширов, административен ръководител – председател на Административен съд – Велико Търново и Даниела Минева, председател на Адвокатския съвет на Великотърновската адвокатска колегия.

На събранието присъстваха съдиите от Апелативен съд – Велико Търново, председателите и зам.-председателите на петте Окръжни съдилища и председателите на районните съдилища в апелативения район.

„Един от важните изводи от доклада е, че колегите и служителите работите сплотено, професионално и спокойно, което е гаранция за добрата работа. Това безусловно се дължи на доброто ръководство както на Апелативен съд – Велико Търново, така и на окръжните и районните съдилища. Резултатите от касационната проверка от гледна точка на ВКС говорят за добра професионална работа в Апелативен съд – Велико Търново, за което ви поздравявам“, отбеляза зам.-председателят на ВКС Светла Димитрова в своята оценка на доклада.

Цветинка Пашкунова също даде висока оценка на резултатите на Апелативен съд – Велико Търново за 2018 г., като отбеляза, че те са постигнати въпреки констатираните проблеми и трудности с кадровата обезпеченост. „Като представители на кадровия орган, ви благодарим за бързата и качествена работа. Знаем какво Ви коства това. Ние също сме били съдии и знаем, че всичко това е за сметка на Вашия личен живот, за сметка на близките Ви и за сметка на семейството“, допълни тя.

Като инспектор от ИВСС, Нинова сподели, че в Инспекторатът постъпват относително малко сигнали от апелативния район на Апелативен съд – Велико Търново. „Това говори добре за вас като ръководители. Означава, че организирате добре работата си и има малко недоволни граждани“, поясни тя.

Адвокат Минева отбеляза, че отношенията между Апелативния съд и Великотърновската адвокатска колегия остават традиционно добри и подчерта, че адвокатите винаги са срещали разбиране и съдействие при необходимост за решаване на текущи въпроси.

По доклада бяха направени редица изказвания, в това число от председателите на всички окръжни съдилища. Пред гостите от ВКС и ВСС бяха поставени някой текущи проблеми, най-вече по отношение на недостигът на заети щатни бройки за съдии в Апелативен съд – Велико Търново и част от окръжните съдилища.