В 15,30 съдът ще се произнесе по казуса Рашев - Абаджиева
В 15,30 съдът ще се произнесе по казуса Рашев - Абаджиева / Дарик Велико Търново

Великотърновски окръжен съд ще излезе с определение в 15,30 часа във връзка с искането на русенската Окръжна прокуратура за отстраняване от длъжност на кмета на Община Велико Търново Румен Рашев и главния архитект Елена Абаджиева. Това стана ясно след съдебното заседание, гледано по-рано днес при закрити врата. 

Искането за отстраняване от длъжност на кмета и главния архитект бе депозирано в началото на месеца в Окръжния съд във Велико Търново. Обвинението срещу тях е за престъпление по служба. С решение на Общинския съвет през 2005 година фирмата е получила парцел за строеж след проведен конкурс. Според прокуратурата извън утвърденото от съветниците решение е разрешено построяването на жилищна сграда като са предоставени около 8 декара повече на строителната фирма.

Според русенския прокурор Кремена Колицова, внесла искането в съда, съществува опасност кметът и главният архитект да окажат влияние върху свои подчинени, което да попречи за разкриване на обективната истина по делото.

Според адвоката на Елена Абаджиева - Митко Минев посочените от прокуратурата основания за влияния са неоснователни и са продиктувани от непознаване на фактическите обстоятелства. "Очакванията ми са съдът да не уважи искането на прокуратурата за отстраняването от длъжност на кмета и главния архитект на общината", допълни Минев.