Уникална колекция от полицейски фуражки показват във В. Търново
Уникална колекция от полицейски фуражки показват във В. Търново / DarikNews.bg, архив

Колекция от близо 200 полицейски фуражки и шапки от различни държави, подобни експонати от периода на Първата световна война, както и такива на пилоти от ВВС, ще бъде показана във В. Търново. Сбирката е собственост на доц. д-р Людмил Георгиев. Той има 27-годишен стаж в полицията, понастоящем е преподавател по „Криминалистика“ и „Съдебни експертизи“ в Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“, хоноруван преподавател е в Академията на МВР и във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Експозицията под наслов „Символи на държавността“ ще бъде открита на 15 октомври от 17,30 ч. в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. Любопитната колекция ще остане в града до средата на декември и ще може да бъде разгледана от посетителите на библиотеката. Тя е част от уникалната лична сбирка на доц. Георгиев, която като цяло се състои от над 360 полицейски, пожарникарски, военни и морски фуражки, барети, пилотки, шапки, калпаци и каски от близо 40 страни, както и 10 униформи. Частично или цялостно колекцията е представяна в Русе, София и Бургас.

Изложбата пристига във В. Търново по покана на директора на библиотеката Иван Александров. След официалното й откриване доц. Людмил Георгиев ще представи и новата си книга –пътепис „Оцеляване по Дунав – от Инголщат до Нулевия километър“, посветена на 60-ия юбилей на най-голямата в света организирана гребна регата – ТИД. Доц. Георгиев е вещо лице към Софийски градски съд в областта на документните и видеотехнически изследвания. Автор е на 7 художествени книги – сборници с разкази и романи на полицейско-криминална тематика, част от които са печелили престижни литературни награди за „най-добър полицейски роман от български автор, съавтор е на подобни творби в други 8 книги, автор е на редица научни публикации в областта на криминалистиката и на връзките с обществеността, основател е на българската литературна поредица „Библиотека „Полиция“, както и на най-новата поредица от детски игри за различни професии – „Стани най-добрият!“.