Уникален стенописен ансамбъл разкриха археолози
Уникален стенописен ансамбъл разкриха археолози / DarikNews.bg
Уникален стенописен ансамбъл разкриха археолози
43123
Уникален стенописен ансамбъл разкриха археолози
Уникален стенописен ансамбъл разкриха археолози
  • Уникален стенописен ансамбъл разкриха археолози
  • Уникален стенописен ансамбъл разкриха археолози

Уникален стенописен ансамбъл от първата половина на 15 век откриха археолозите при разкопки край манастира „Св. Св. Петър и Павел" във Велико Търново. Екипът на проф. Николай Овчаров и доц. Хитко Вачев вече приключва едномесечното проучване на терена, финансирано от Общината.

Стенописите, които са много добре запазени, са украсявали църквните стени. Те са намерени в яма югоизточно от храма в специфичен гроб за стенописи, обясни Овчаров. Върху парчетата ясно личат изображения на светци и архиереи, както и сцени от Вселенските събори. Запазени са и златните нимбове около образите. Археолозите смятат, че стенописите са дело на  поне двама художници - единият е иконописец, изрисувал Свети Георги като икона, а другият майстор рисува във високия къснопалеологов стил, който е върха на Византийската православна живопис от преди падането под Османско робство. Проф. Овчаров дори предполага, че този майстор-художник е Кир Николас от Византия, тъй като има запазен графит с това име в притвора на църквата. Подобни стенописи няма намерени до момента по българските земи, коментира Овчаров.

Чуйте го в първия звуков файл.

Стенописните ансамбли в България, правени през първата половине на 15 век, се броят на пръсти, добави Хитко Вачев. В открития в търновския манастир стенопис се долавя определено католическо влияние, тъй като именно по това време във Флоренция е подписана Унията между Източната и Западната църква. За съжаление стенописният ансамбъл е просъществувал много кратко време, тъй като църквата е била повредена от природно бедствие, вероятно земетресение, предполага Вачев.

Чуйте повече във втория звуков файл.

По време на тазгодишните разкопки на манастира „Св. Св. Петър и Павел" е разкрита голяма част от архитектурата. Вече са проучени част от ранните манастирски сгради от 13 - 14 век, а така също и сградите от 17 - 19 в., когато манастирът е бил само резиденция на търновските митрополити. Хронологията показват разкритите плочници и калдъръми. Археолозите разкопаха и няколко гроба от по-късния период 16 - 19 век, в които са намерени накити. Те ще бъдат показани в края на седмицата.