Училище по билкария и гайди за Еньовден на Самоводската чаршия
Училище по билкария и гайди за Еньовден на Самоводската чаршия / DarikNews.bg, архив

Гайди ще огласят Самоводската чаршия във Велико Търново за да бъде отбелязан подобаващо Еньовден. Празникът се организира за девети път от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов".

Програмата за Деня на слънцето ще започне в 10,00 ч. с изпълнения на гайдарите Атанас Пеев и Николай Беляшки и минаване под венеца за здраве, в който ще са вплетени 77 билки. Еньовденския венец с диаметър 1,5 м ще изработи от над  100 кг магически и лечебни растения Снежана Иванова.

Как се получават бели кълнове и зелени поници от лимец и как се превръщат те в еликсир ще покаже Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България. От плевите на лимеца и билки на място ще се правят възглавници, които утешават ревливи деца и  приспиват страдащите от кораво безсъние. Всички дошли на празника ще могат да се включав в конкурса за най-пищен  еньовденски венец и най-красива момина китка.

На Еньовден специално за децата арт клуб "Таралеж" Самоводската чаршия ще се превърне в училище по билкария. Дошлите на място малчугани  ще се учат да разпознават лечебните растения, да плетат венчета и да рисуват различни билки и сюжети, вдъхновени от празника Еньовден.