Ученици от гимназията по туризъм участваха в научен форум, посетиха пещери и скални манастири
Ученици от гимназията по туризъм участваха в научен форум, посетиха пещери и скални манастири / Личен Архив

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, водени от преподавателя Евгени Коев, участваха в научна конференция  в Шумен. Форумът, организиран от БАН, под егидата на ЮНЕСКО, бе на тема „PROKARSTERRA- учене през целия живот”. Семинарът бе посветен на защитата на карстовите територии и тяхната важност, съобщи Евгени Коев. Учениците Лора Консулова, Божилова и Иван Надев са част от клуба по спалеология „Проф. Р. Попов”, който развива дейност от две години във великотърновската гимназия.

Работата на клуба е била представена с постер по време на сесия на конференцията от момичетата, а Иван е изнесъл презантация на тема: „Изучаването на карстовите територии и форми в ІХ клас”. Самият Евгени Коев е говорил пред форума за методиката на проучване и изследване на скалните църкви и манастири.

Великотърновската група се е включила и в тереннен семинар на Шуменското плато, проведен по екопътека „Карст под защита- бъдеще за поколенията”.

„По време на семинара можахме да наблюдаваме на място измерване на показатели на водите в карстова територия, повърхностни и подземни карстови форми и други. Посетихме пещера „Бисерна”, която се очаква да стане през идната година поредната благоустроена пещера- туристически обект, където проведохме наблюдения и допълнихме клубния снимков архив. Успяхме да се запознаем и с един от емблематичните скални манастири на Шуменското плато „Хан Крумови порти”, в който е провеждал археологически разкопки патронът на нашия клуб- великотърновецът професор Рафаил Попов. Посетихме и една от пещерите в района на Мадарското плато с цел подробно картиране на привходните части и прилежащите и ниши, представлявали в миналото средновековен скален манастир.

Резултатите от участието ни в конференцията са изключително добри, осъществиха се връзки с представители на научни институции, природни паркове и организации, които ни отправиха покани за бъдеща съвместна дейност. Обмяната на идеи и опит ни подсказаха и някой нови  възможности за бъдещи инициативи, които да реализираме в района на В.Търново, за което ще търсим контакти с местната власт и институциите отговорни за опазването на околната среда”, разказа още Евгени Коев.

.