Ученици от ЕГ Проф. д-р Асен Златаров спечелиха квота за посещение в Европейския парламент
Ученици от ЕГ Проф. д-р Асен Златаров спечелиха квота за посещение в Европейския парламент / Личен архив

Регионално ученическо състезание по програма „Евроскола" се проведе рамките на дните на Европейския парламент във Велико Търново. В надпреварата участваха 8 отбора- ученици на възраст 16- 18 години от области В. Търново и Габрово. Младите хора се бориха да спечелят квота за програмата "Eвроскола", като демонстрират своите познания и умения за провеждане на динамичен дебат по актуална европейска тема, както и да покажат добро владеене на един от трите работни езика в "Евроскола" -  английски, френски или немски.

Журито, част от което бяха шефът на Информационното бюро на ЕП в България Теодор Стойчев и директорът на ЕИЦ във В. Търново- Теодора Калейнска, оцени уменията на състезателите по няколко критерия - познаване на фактите, креативно мислене, умение за извеждане на теза и доказателство.

 Победители са четири училища от Велико Търново, Свищов, Габрово и Полски Тръмбеш. Наградата е участие в симулация на заседание на Европейския парламент в Страсбург за 24 ученици от съответното училище. Учениците от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров" в старата столица ще посетят Страсбург на 25 октомври тази година. Отборът, спечелил квотата за Езикова гимназия, бе в състав: Пламена Малева, Йоанна Коеджикова, Елица Иванова,  Калина Бърнева, Калоян Котларски и Виолетта Найденова- педагогически съветник.

Вече 20 години младите европейци имат възможността да прекарат един ден в ролята на член на ЕП чрез програмата „Евроскола". След всяка пленарна сесия приблизително 480 ученици на възраст 16-18 години научават от личен опит в Страсбург какво представлява европейската интеграция. Младите хора имат възможност да влязат в ролята на евродепутати и да общуват с връстници от други страни.