Тиквичките най-скъпи през октомври. Поевтивяват олио, спанак и ябълки
Тиквичките най-скъпи през октомври. Поевтивяват олио, спанак и ябълки / netinfo

Тиквичките са поскъпнали най-много през октомври, отчитат от Териториалното статистическо бюро във Велико Търново. Цената им се е увеличила с 68,4 % като на Кооперативния пазар са се търгували по 1,60 лева за килограм.

Скок в цената се отчита и при доматите от открити площи. Те са поскъпнали с малко над 59%. Различно увеличение от 31 до 12 на сто има и при патладжана, краставиците, зеления пипер, фасула и зелето.

Поевтиняване се наблюдава само при спанака – с 8,6 %, като през октомври той се е продавал за 2,96 лева за килограм.

От плодовете са поскъпнали само прасковите – с 9,5 %. Поевтиняват ябълките – с 7,4 %, портокалите - с 5,1 % и бананите – с 4,4 %. Останалите плодове запазват цената си от септември.

При месото и колбасите най-много са поскъпнали кренвиршите – с 8,5 %. Увеличение на цените се отчита и при сухите пушени салами, сухите обикновени салами, каймата, пилешките бутчета и варената (пушена) наденица.

При млечните произведения поскъпват прясното мляко – с 2,5 % и топеното сирене – с 3 на сто.

При напитките цената си повишават минералната вода – с близо 7 % и натуралния сок - с 2,2 %. Поскъпване има и при обикновената гроздова ракия – с 4,4 % и коняка българско производство – с 4,6 %. С 0,7 на сто е увеличена цената на марковата гроздова ракия и на обикновената мастика.

Като изключим плодовете и зеленчуците, намаление на цената е регистрирано само при слънчогледовото олио – с 4,6 %, брашното – с 2,4 % и пакетираната захар – с 1,6 %.