Жителите на квартала са притеснени, тъй като първите блокове са само на около пет метра
Екипи на Гражданска защита обезопасяват съборен електрически стълб вследствие на активизирало се свлачище във Велико Търново.

Заради обилния дъжд през последното денонощие старо свлачище на улица “Поп Харитон“ се е активизирало на метри от жилищна кооперация. "Екипи на Гражданска защита работят по обезопасяването на стълба", каза инж. Динко Кечев, директор на Дирекция „Строителство и устройство на територията“ към общината.

Свлачище се активизира на крайбрежната алея във Варна (СНИМКИ)

На място се очакват експерти от Геозащита-Плевен, които трябва да направят предписание за начина, по който скатът трябва да бъде укрепен. По думите на инж. Кечев на този етап няма пряка опасност за близките сгради, които се намират на метри от активизираното свлачище.

Премахването на електрическия стълб няма да остави домакинствата без електрозахранване, но за известно време ще е причина за липса на улично осветление в района, посочи той.

Представители на фирмите за доставка на интернет също ще предоставят алтернативно захранване. Хората, които живеят в района се опасяват, че свличането на земни маси може да скъса водопровода и мръсния канал, които минават под улицата.

Преди повече от десет години, при поредното активизиране на свлачището, е започнало изграждането на подпорна стена и тъй като е заплашвало намиращата се край него къща, тя е изградена частично, с което на практика проблемът не е решен.

От Общината уточниха, че съобразно указанията на специалистите, ще започне спешно укрепване на свлачището, което се намира над Южния пътен възел и в близост до Автогара "Юг".
Марина Петрова, БТА