Свищовски ученици правят илюстрации по Елинпелинова приказка
Свищовски ученици правят илюстрации по Елинпелинова приказка / Sofia Photo Agency

С час по рисуване на илюстрации четвъртокласници от свищовското СОУ „Димитър Благоев" ще отбележат 133 години от рождението на художника Александър Божинов. Учениците ще се съберат в 13,30 ч. в комплекс „Светиниколско училище". Те ще рисуват илюстрации по приказката на Елин Пелин „Дядовата Ръкавичка".

През 1926 г. за първи път излиза от печат книжката „Дядовата ръкавичка" на Елин Пелин с илюстрации на Александър Божинов, включваща още приказките "Кривото патенце" и "Звяр нечуван". В часа по рисуване децата ще разгледат и оригиналните илюстрации на приказката, създадени от Божинов.

Художникът е роден на 24 февруари 1878 г. в Свищов. Завършва живопис в София през 1902 г. От 1929 г. е член-кореспондент на БАН, от 1939 г. - академик. Бил е директор на Института за изобранителни изкуства при БАН /1952 - 1953 г./.

Първите си карикатури Александър Божинов печата във вестинк "Сълза и смях" /1898 - 1899 г./. През 1904 г. в сътрудничество с Елин Пелин основава хумористично-сатиричния вестник "Българан".

Божинов участва в редактирането на редица списания и вестници. Той е създател на съвременната българска художествена карикатура. Направил е хиляди карикатури, пръснати по страниците на десетки вестници и списания, множество илюстрации на книги, стенописи, декори на базови пиеси в Националния теартър.

Като председател на свищовската културна дружба в София, Божинов спомага да се осъществи завещанието на Димитър А. Ценов за откриване в Свищов на търговска академия. Заради тази заслуга с решение на Градския общински съвет през 1936 г. Александър Божинов е провъзгласен за почетен гражданин на Свищов по предложение на тогавашния кмет Богдан Пенев.