Свищов става сцена за гладиаторски битки по време на фестивала на Античния Рим
Свищов става сцена за гладиаторски битки по време на фестивала на Античния Рим / netinfo
Пазар за роби, гладиаторски битки, варварски лагери, римски танци и легионерска сватба – всичко това ще се случи за първи път от векове насам в България. Тази година световните римски борби идват и у нас с фестивала на Античния Рим. Домакин на атрактивната проява ще бъде Свищов, където от 26 до 29 юни ще се състоят традиционните римски възстановки.
Всяка година под егидата на италианската неправителствена организация „Леджо Прима Италика” в различни държави се правят възстановки на събития, свързани с древноримската история. Освен италианци, в организацията членуват доброволци и от други срани – САЩ, Германия, Унгария, Полша, Чехия, Испания.
Свищов е избран за домакин на световния форум, тъй като античния град Нове, който е на 2 км. източно от Свищов, е бил средище на Първи Италийски легион, създаден от Нерон като елитна армия през 69-та година. Според историци, земите край Свищов са били средище на италийските легионери в продължение на около 300 години. Още преди да бъде избран града за домакин на първия за България фестивал на античния Рим, при детайлни проучвания на региона изследователи са открили сред археологическите разкопки камъни, върху които са изписани имената на някои от италийските пълководци. Според прогнозите на представителя на „Леджо Прима Италика” за България – Андреа Колони, фестивалът в Свищов ще събере около 100 хиляди зрители от страната и чужбина.

Повече подробности за самия фестивал чуйте от председателя на Съвета по търизъм в Свищов доц.д-р Стоян Проданов: