Сумиста остава в ареста, четири са повдигнатите срещу него обвинения
Сумиста остава в ареста, четири са повдигнатите срещу него обвинения / Dariknews.bg

Шуменският окръжен съд остави в ареста Петър Стоянов -Сумиста. Заседанието по гледане на постоянната мярка продължи около 4 часа. Четири са обвиненията, повдигнати срещу него. Едно от тях е за съучастие, като подбудител и помагач за убийството на Борислав Георгиев, извършено в София на 5 април 2008 г. Второто обвинение срещу Петър Стоянов е за съучастие като подбудител за убийството на великотърновския адвокат Петър Лупов. Стоянов е обвинен и за съучастие като подбудител за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Четвъртото обвинение срещу Сумиста е е за организиране и ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на София, Велико Търново, Пловдив и Шумен в периода от 2006 г. до юли тази година. Групата е била създадена с цел извършване на умишлени убийства, умишлено причиняване на тежки телесни повреди и пожари.

Окръжният прокурор Ася Петрова поиска постоянен арест за Петър Стоянов, обосновавайки се на събраните доказателства по делото. В съдебната зала стана ясно, че защитен свидетел, чиято самоличност се пази в тайна, е посочил Петър Стоянов като глава на престъпната група, занимаваща се с мокри поръчки. Според показанията на друг явен свидетел Сумиста е получил сумата от 60 000 лв. като втори транш за убийството на великотърновския адвокат Петър Лупов.  „Има доказателства, че Стоянов е извършил действия по умишленото склоняване на извършителите на тези убийства", заяви в залата прокурор Петрова.

Според защитата на Стоянов делото не би трябвало да се гледа в Шуменския окръжен съд, а от състав на Софийски градски съд. В залата един от тримата адвокати на Сумиста поиска делото да бъде прекратено и изпратено в Софийски градски съд или на Стоянов да бъде наложена мярка „подписка" или по-лека мярка. Според защитата няма доказателства, че Сумиста е извършител на престъпленията, в които е обвинен. Адвокатите на Стоянов заявиха, че ще сигнализират всички обществени и държавни органи за условията, в които пребивават лицата, привлечени под наказателна отговорност в Шумен. Те посочиха, че Сумиста е със 6 души в килия , в която няма вода, тоалетна и достатъчно въздух.

„По никакъв начин в последните 3-4 години не съм подпомагал и подбуждал някой да убива когото и да било", заяви пред съда Петър Стоянов -Сумиста". Пред журналисти той заяви, че единственото нещо, което иска, е справедлив процес.

Съдия Нели Батанова уважи исканията на прокуратурата като намери, че събраните доказателства и материали по делото са достатъчни за вземане на обосновано преположение за съпричастност на Стоянов към престъпленията, в които е обвинен. Съдът сметна, че има и риск Сумиста да се укрие или да извърши друго престъпление.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Варненския апелативен съд.