Студент във ВТУ спечели голямата награда на международен симпозиум в Южна Корея
Студент във ВТУ спечели голямата награда на международен симпозиум в Южна Корея / Дарик нюз, архив

Възпитаникът на Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” Кирил Георгиев спечели Голямата награда на Международния симпозиум по скулптура за студенти Daekyo Eye International Sculpture Symposium for College Students в Сеул. Младежът, който е родом от Казанлък, победи със своята скулптура „Черга”. Новината бе съобщенае от българското посолство в Южна Корея. Успехът е постигнат в конкуренция с 11 други студенти по скулптура от Република Корея, Китай, Япония, Италия, Беларус и др. Симпозиумът в Сеул се проведе в периода 13 - 30 август тази година. Скулптурната композиция “Черга” представлява дълги и тесни каменни блокове, свързани със стоманени въжета. Принципът на свързване на отделните блокове, които са различни по цвят и фактура, наподобява принципа на изработване на текстил. Върху чергата от камък са изобразени геометрични фигури, наподобяващи природни форми.

Наградата му бе връчена на специална церемония от г-н Йонг-джонг Канг, председател на Daekyo Holdings и г-н Джункьо Ким, вицепрезидент за специалностите по изкуствата и спорта на университета Chung-Ang. На церемонията присъстваха бившият министър на външните работи на Република Корея  Ким Сунг-хван и българският посланик в Сеул Петър Андонов. След церемонията бе открита изложба с творбите на участвалите в симпозиума студенти.

Домакини на симпозиума са културните фондации „Даекьо” и „Глобална младеж”. Главен организатор е културната фондация „Даекьо” с подкрепата на Министерството на външните работи и на Министерството на културата, спорта и туризма на Република Корея, Корейската асоциация на скулпторите и университета Chung-Ang.

Кирил Георгиев е студент в специалността „скулптура”. През последните две години беше асистент на чуждестранните автори, които работиха в природна среда край село Габровци, по проекти на арт- група “Дупини”. Преди година той участва в проекта на същата група- “Майстор, калфа, чирак”, след който бе избран за пътуването до Южна Корея.