/ dariknews.bg
За четвърта поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността сред страните членки и нейните партньори се осъществява проекта EDWARD. Това съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Велико Търново. Той е подкрепен от Европейската комисия, като през 2019 г. е планирано да се проведе на 26 септември, а целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти.

Тази година в България операцията ще се проведе под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. Идеята е в дните преди операцията всички участници в движението да помислят, дори само за няколко минути за рисковете, с които се сблъскват, за рисковете, на които могат да изложат останалите участници в движението и за това, как самите те могат да допринесат за намаляване на рисковете по пътя.

В този ден пътните полицаи ще засилят контролната дейност в максимална степен. В цялата област на 26 септември ще се проведе 24-часов контрол на движението по пътищата, предвижда се и в максимален размер респектиращо полицейско присъствие по магистрали, главни пътища, основни пътни артерии, водещи към по-големи населени места, както и в самите населени места. Засилено полицейско присъствие се предвижда и в малките населени места.

Всички налични технически средства и автоматизираните технически средства за контрол на скоростта ще се използват при пълна натовареност. Ще се прилага нулева толерантност към нарушителите на Закона за движение по пътищата- пешеходци, пътници, водачи, работници на пътното платно.

На 26 септември 2019 г. служебните автомобили на Областната дирекция с отличителни знаци и сигнални лампи ще се движат с включен светлинен сигнал. В 12.00 ч. ще бъде направено символично сигнално оповестяване на операцията, в рамките на една минута, чрез използване едновременно на светлинните и звукови сигнали на служебните автомобили, които ще бъдат позиционирани на публични места.