Спипаха двама иманяри край Овча могила, молдовец копае на Св. гора
Спипаха двама иманяри край Овча могила, молдовец копае на Св. гора / DarikNews.bg, архив

Двама иманяри са задържани от полицията в Свищов. Те са спипани с изкопани антични ценности в местността "Елията" в землището на с. Овча Могила, след предварително подаден сигнал. На място са арестувани 35-годишен габровец и 38-годишен мъж от плевенското село Обнова. Двамата използвали металотърсачи и лопати за изкопни дейности с иманярска цел.

При извършената проверка у габровеца са открити седем антични монети и един метален фрагмент с неправилна форма, по първоначални данни датиращи от римската епоха. Металотърсачите, лопатите и културно- историческите ценности са иззети. Двамата са задържани за 24 часа.

Вчера по обяд, отново след предварително получен сигнал в полицейското управление във В. Търново, е извършена проверка в района на хълма "Света гора" в старата столица. Униформените спипали на мястото 25-годишен молдовски гражданин, постоянно пребиваващ в България, който с металотърсач копаел източно от футболно игрище на хълма. Металотърсачът е иззет, у мъжа не са намерени археологически ценности. Той също е задържан за 24 часа.