Софиянец с първа награда от поетичния конкурс Свищовски лозници
Софиянец с първа награда от поетичния конкурс Свищовски лозници / www.svishtov.bg

Александър Калчев от София спечели първа награда в поетичния конкурс "Свищовски лозници", организиран от Крайдунавската община. Той спечели надпреварата със стихотворението "Танцът на черния бивол". На второ място бе класирано стихотворението "Тогава може би" на Костадин Павлов от Бургас, а на трето място - стихотворението "Броене на стадата преди сън" на Илияна Илиева от София.

В рамките на националния поетичен конкурс "Свищовски лозници" бе връчвана и награда на името на големия български писател от Свищов - Николай Искъров, загинал в автомобилна катастрофа. Тази година призът бе присъден на Валери Станков от Варна. Специалните награди на Община Свищов пък получиха Любомира Петрова от Пазарджик - за стихотворението "Душата ми е синя" и Марияна Вангелова от Бургас - за стихотворението "Без думи".

Поетичният конкурс "Свищовски лозници" се провежда от над 20 години в рамките на празниците на града. В тазгодишното издание на конкурса участваха 165 души от цялата страна. Творбите бяха оценявани от жури в състав Ваньо Вълчев, Таня Ликова, Стефания Цанкова, Георги Драмбозов и Людмил Симеонов.

На официалната церемония по награждаване бе връчена и литературната награда "Златно дунавско перо". Учредена през 2005 година, тя се присъжда за издадена книга на хора, свързани със Свищов. Досега носители на наградата са Георги Драмбозов, Стефания Цанкова, Валентин Антонов и Людмил Симеонов, а тази година отличието получи Божидар Богданов от Белене.