/ / iStock/Getty Images
Шест неизлекувани деца са напуснали великотърновската болница заедно с родителите си, след като майка написа емоционален текст във фейсбук за момиченцето си, което лежи там с двойна бронхопневмония и може би има коронавирус. Това каза директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев по бТВ. 

„На детето е направен е тест за грип тип А и Б, който е отрицателен, а след това, тъй като майката твърди, че е имала контакти и има вероятност детето да е с коронавирус и като се установи, че е с двустранна пневмония, затова е взета и проба за коронавирусна инфекция. Същата трябва да е взета и от майката, която също е прегледана от инфекционист, разказа директорът на болница "Др Стефан Черкезов".

Очаква се резултатите от теста за коронавирус на детето да излязат в късния следобед или вечерта.

Майка на 4-годишно с пневмония в търновската болница притеснена, че не го лекуват за коронавирус

Според д-р Филев през нощта температурата на момиченцето е била 37,5 градуса, а тази сутрин то няма температура. Няма дихателна недостатъчност. Кръвно-газовият му анализ е доста добър за дете с двустранна пневмония. То е в стабилно състояние.

„Майката е разтревожена като родител и аз я разбирам, защото съм баща на три деца, но искам да призова всички, имайки предвид ситуацията у нас и по света, да бъдем по-отговорни към публикациите си в социалните мрежи и медии. Защото, създавайки паника чрез стряскащи новини, вредим на работата на всички тези хора, които са на първа линия и се грижат за здравето на всички нас“, заяви д-р Филев.

Вчера майката Мариета Томова се обърна към всички в социалните мрежи и медиите. Тя написа , че не се взимат необходимите спешни мерки и животът на детето е в опасност. Тя предположи, че дъщеря ѝ е заразена с коронавирус.