Рекордни 255 участници местят фигурите на Търновската царица
Рекордни 255 участници местят фигурите на Търновската царица / Дарик нюз, архив

Рекорден интерес отбеляза започналият днес турнир по шахмат за деца, юноши и девойки за купа България “Търновската царица”, съобщиха организаторите. В 17-ото поред издание на надпреварата днес и утре се включиха 255 участници от над 40 клуба от цялата страна, а и от Холандия. Досега рекордът бе от 221 участващи състезатели от 2013 г., което направи състезанието най- масовият детски турнир в България за миналата година.

Надпреварата протича в четири отделни турнира – във възрастовите групи до 8, до 10, до 12 и 14 години смесено за момчета и момичета, като после ще се изготви отделно класиране и за тях. Ще се играят 7 кръга на 30 минути на състезател по правилата на ускорения шах.

Организатори на Купа България “Търновската царица” са Шахматен клуб “Етър”, Община Велико Търново и Българската федерация по шахмат. Проявата е под знака на кандидатурата на В. Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

Право на участие имат състезатели, родени след 1 януари 2000 г., турнирът е валиден за международен рейтинг по ускорен шах.
Тържественото награждаване е утре от 13:00 часа в ресторанта на хотел “Етър”.
Общият награден фонд е 1600 лв. Във всяка възрастова група победителят получава купа, златен медал и 100 лв. премия, за вторите са предвидени сребърни медали и 60 лв., а за третите – бронзови отличия и 40 лв. Предвидени са предметни призове за най-малък участник и участничка, а всички участнички ще получат грамоти.

Всички великотърновци, участващи в „Търновската царица“, ще се борят и за още една награда – купата на вестник “Янтра ДНЕС”. За девета поредна година „Янтра ДНЕС” ще отличи талантливите млади шахматисти от региона. Първите трима най-добре представили се местни състезатели ще получат Купата на вестник „Янтра ДНЕС“, съобщи Тихомир Стефанов, изпълнителен директор на медията. Подкрепа на турнира оказват бизнесмените Тодор Тодоров и Калоян Ганев.