Ралица Маркова и Светлозар Христов с медали от Орфеева дарба
Ралица Маркова и Светлозар Христов с медали от Орфеева дарба / Личен архив

Двама възпитаници на Музикален център “Бест Сингърс” се наредиха сред медалистите от десетото издание на Националния конкурс за музикално и танцово изкуство “Орфеева дарба” в София. 15-годишната Ралица Маркова е извоювала златен медал в оспорвана конкуренция с над 50 млади изпълнители в 4-та възрастова група. Светлозар Христов, на 18 г., е бил отличен с бронзовото отличие. Двамата призьори са ученици на вокалния педагог Петя Кръстева.

Престижният конкурс тази година се е провел от 14 до 24 март под патронажа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Младите дарования са се състезавали в три основни направления – “Музикален и танцов фолклор”, “Класическа музика и танци” и “Популярна музика и модерен танц”. Над 300 са били само участниците в състезанието за популярна музика.

Ралица е спечелила журито с перфектно изпълнение на песните “В очакване да съмне” от репертоара на Ваня Костова и “You Lost Me” на Кристина Агилера. Светлозар се е представил с хита на Васил Найденов “Болката от ляво” и “Ни е любав ствар” от Енровизиа – Сърбия. Младежът е възпитаник на класа по поп и джаз пеене в СОУ “Емилиян Станев”.

Членовете на професионалното жури с председател Мими Иванова са останали впечатлени от постиженията на търновските млади певци. Те са се състезавали със свои връстници от музикалните училища и школи в страната.