Прокуратурата поиска отстраняването на кмета и главния архитект на Община В. Търново
Прокуратурата поиска отстраняването на кмета и главния архитект на Община В. Търново / netinfo

 

Окръжната прокуратура в Русе внесе искане до Окръжния съд във В. Търново за отстраняване от длъжност на кмета на Община В. Търново Румен Рашев и главния архитект на Община В. Търново  Елена Абаджиева.

Обвинението срещу тях е за престъпление по служба и бе повдигнато на 14 септември миналата година по разпореждане на Върховна прокуратура.

С казуса се занимава русенската прокуратура, след като търновски магистрати си направиха отводи.

Според прокуратурата кметът е облагодетелствал строителна фирма. С решение на Общинския съвет през 2005 година фирмата е получила парцел за строеж след проведен конкурс. Извън утвърденото от съветниците решение обаче е разрешено и построяването на жилищна сграда като са предоставени около 8 декара повече на фирмата.

С постановление от юли 2010 г. кметът на Община Велико Търново Румен Рашев е привлечен като обвиняем за това, че в качеството си на  длъжностно лице е нарушил и не изпълнил служебните си задължения и е превишил правомощията си. Два дни по-рано също с постановление на прокуратурата главният архитект на Общината Елена Абаджиева е привлечена като обвиняема за това, че в качеството си на  длъжностно лице е нарушила служебните си задължения.

Според Русенската прокуратура са налице предпоставки за налагане на мярката за процесуална принуда - отстраняване на Румен Рашев от заеманата от него длъжност кмет на Община Велико Търново и отстраняване на Елена Абаджиева от длъжността главен архитект на Община Велико Търново до отпадане на нуждата от тази мярка.

Прокурор Кремена Колицова счита, че са налице доказателства за това, че присъствието на двамата обвиняеми на работните им места ще създаде затруднения при разкриване на обективната истина по делото. Според Колицова съществува реална възможност двамата обвиняеми да оказват въздействие върху важни свидетели с оглед на тяхната служебна зависимост.

Предстои насрочване на дата за дело в Окръжния съд във В. Търново, на което ще бъде гледано искането за налагане на мярката процесуална принуда отстраняване от длъжност.