/ БТА
Стотици гости на Самоводската чаршия преминаха през билков венец за здраве на Еньовден. Традицията се спазва вече 19 години. Под венеца от 77 опушени билки преминаха търновци и гости на града. Сред заинтригуваните от древната българска традиция бяха и участниците от пет държави в Средновековния фестивал „Цар Иван Александър – любов и дипломация“, който ще се състои от днес до 26 юни на крепостта „Царевец“ във Велико Търново.

БТА

Еньовден съвпада с православният празник в чест на Свети Йоан Предтеча, отбелязван на 24 юни. Според българския народен календар това е един от най-мистичните дни, в който отдаваме своята почит към природата и нейните магически сили.

Празникът на Самоводскта чаршия беше организиран за първи път преди 19 години. Той е по идея на билкаря, вече покойник, Емил Елмазов, чиято билкопродавница беше разположена в един от дюкяните на чаршията.

БТА

Според Борислав Йорданов, ръководител на Туристическия информационен център във Велико Търново, традицията се е утвърдила и привлича гости от цялата страна. След като билковият венец беше прикаден и опушен с аромата на билките, гостите преминаха с пожелание за здраве и късмет.

Според поверията в този ден слънцето е най-силно и дава най-голяма енергия на билките и цветята, брани в сутрешните часове. Букетче с дъхави еньовденски билки получиха всички участници в ритуала.

БТА

БТА