ВТУ
ВТУ / netinfo
Н. Пр. г-н  ШИН Бунам, извънреден и пълномощен  посланик на Република Корея, посети Великотърновския университет и се срещна с ректора проф. д-р Христо Бонджолов, ректорското ръководство, както и с преподаватели и студенти от Филологическия факултет. Негово Превъзходителство бе придружен от делегация, в която участваха представители на авторитетни университети  в Република Корея, корейски бизнесмени и дипломати от корейското посолство. 

ВТУ
netinfo


Ректорът приветства гостите и ги запозна с историята, развитието и успехите на Великотърновския университет. Традициите, постиженията и изграденият през годините авторитет на Великотърновския университет впечатлиха  Н. Пр. ШИН Бунам, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в България, който посещава за първи път Университета. 

ВТУ
netinfo


На работната среща бяха обсъдени съвместното сътрудничество, изучаването на корейски език във Великотърновския университет, възможности за сключване на нови договори на Великотърновския университет с корейски университети, засилването на двустранното сътрудничество както в академичната, така и в регионалната и бизнес сфери, бъдещи съвместни инициативи и начини за повишаване възможностите за ефективен научен и културен обмен  в бъдеще. Основният фокус на срещата беше насочен към насърчаване на директните контакти между българските и корейските научни и делови среди, обменяйки добри научни, образователни и бизнес практики за устойчиво развитие. Н. Пр. ШИН Бунам и проф. д-р Хр. Бонджолов изразиха увереността си, че тяхната среща ще бъде нов стимул за популяризирането на корейски език и култура във Великотърновска област и за развитието на взаимноизгодни и продуктивни двустранни отношения във всички сфери на обществения живот.
 
Обучението по корейски език във Великотърновския университет започва през 2012-2013 г. с факултативна форма на обучение – 12 курсисти  са издържали успешно изпита по корейски език и са получили сертификати. Следващата година се открива бакалавърска програма с изучаване на корейски език като втори чужд в рамките на специалност „Приложна лингвистика”. В момента в първи курс „Приложна  лингвистика с английски език и втори чужд корейски език с информационни технологии “ се обучават трима души, а в „Приложна лингвистика с два чужди езика“– шест души. В четвърти курс „Приложна лингвистика с втори чужд корейски език“ студентите са седем. През 2012 година  е сключен договор за двустранно сътрудничество между Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Университета Мокуон в Деджон, Република Корея, който предвижда обмен на студенти и преподаватели, участие в международни прояви и съвместни проекти.